A bot karbantartása

Ilyenkor télen, amikor a hideg idő miatt többnyire a meleg szobához vagyunk kötve, hasznos dolgokkal is elfoglalhatjuk magunkat. Bár a mai modern anyagokból gyártott horgászbotok csak kevés ápolást igényelnek, mégis szemet gyönyörködtető látvány régi botjainkat megint újnak látni.

A karbantartást egyszerűen el lehet végezni és nem is túl időigényes. A művelet elvégzéséhez szükségünk van egy kis mosogatószerre, langyos vízre, tiszta törlőkendőre és a gyógyszertárakban beszerezhető paraffinolajra.

A műveletet kezdjük a következő módon: egy tál langyos vízbe öntsünk kevés mosogatószert, majd ezzel mossuk tisztára a botokat és hagyjuk őket megszáradni. A papírkendőre vigyünk fel egy kevés paraffinolajat, majd vékonyan töröljük át a bot felszínét. Hagyjuk tíz percig száradni, majd ismét töröljük át egy száraz papírkendővel. Ha évente kétszer-háromszor megismételjük ezt a műveletet, botjaik mindig úgy fognak kinézni, mint újkorukban.

Ha botunk lakkozása valahol kis mértékű – de tényleg csak kismértékű -.sérülést szenvedett, akkor most ezt is kijavíthatjuk. Először teljes mértékben zsírtalanítani kell a sérülés környékét. Ehhez tökéletesen megfelel a mosogatószeres langyos víz. A sérülés környékét finom csiszolópapírral csiszoljuk át annyira, hogy a lakkréteg vastagsága már ne legyen érzékelhető. A modellezők boltjában vásárolhatunk színes lakkot, melyekből hatalmas a választék, úgy színben, mint minőségben. Ezzel a lakkal javítsuk ki a színhiányt, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után, a sérült részre történő vékony réteg műgyanta felvitelével tökéletesen újjávarázsoljuk botunkat.

Forrás: https://energofish.hu/news.php/A-bot-karbantart%C3%A1sa/1/37/ | Tulajdonos: Energofish | Szerző: Energofish

Címke: , , ,

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..